Welcome to DiziEvi Film Dizi Dünyasının Yeni Adresi DiziEvi.NeT

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?

Soru sor

Sorularınız var ise sorup cevaplayabilirsiniz.

Cevap

Sorularınızı Uzman Ekibimiz Tarafından Cevaplarınızı Alın

İletişime Geçin

Uzmanlarımız Sorularınızı Cevaplamaya Hazır

Linux, Aktif Kullanım Oranıyla Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı

DiziEvi

Admin
Yönetici
Admin
Kayıtlı Kullanıcı
Web sitesi
www.dizievi.net

Linux, Aktif Kullanım Oranıyla Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı​

Küresel analiz şirketi StatCounter, masaüstü işletim sistemlerinde Linux pazar payının %3,12’den %4,44’e fırlayarak büyük bir atılım gerçekleştirdiğini vurguladı. Bu oran Linux tarihinde bir ilki temsil ediyor. Başka bir deyişle, açık kaynak kodlu işletim sistemi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmayı başardı.

Aradaki fark küçük bir miktar gibi görünse de böyle düşünmemek gerekiyor. Özellikle Linux dağıtımlarının çoğu ücretsiz olduğundan ve arkalarında pazarlama ekipleri bulunmadığından, gerçek rakamlar açısından bu büyük bir sıçrama. Linux işletim sistemi ilk olarak Şubat 2024’te %4 sınırını aşmış ancak Nisan ve Mayıs aylarında %3,9’un altına gerilemişti. Haziran ayında %4,05’e kadar ulaştı ve Temmuz ayında %4,44 ile rekor kırdı.

Bu eğilim devam ederse 2025 yılının ilk aylarında %5’lik pazar payını görmek hayal değil. Birçok tüketici Linux’u birincil işletim sistemi olarak görmeyebilir. Ancak bu işletim sistemi esnekliği, açık kaynaklı olması ve uygun fiyatlı olması nedeniyle birçok kurumsal BT sisteminde yaygın olarak kullanılıyor. Ayrıca çeşitli genel amaçlı ve özel dağıtımlar ücretsiz olarak sunuluyor.

Bunun yanı sıra Microsoft, Windows 11’i yerel bir hesapla yüklemeyi zorlaştırıyor ve artık Windows 11 TPM 2.0 gereksinimini atlayamıyorsunuz. Her güncellemede patlak veren hatalar silsilesi ise bir başka konu.

macOS, Windows’a göre oldukça pahalı bir alternatif ve özellikle de kullanabilmek için Apple markalı cihazlara ihtiyaç var. Yani macOS ve Linux arasında hiçbir yakın ilişki yok. Bazı kullanıcılar ücretsiz olan Linux dağıtımlarını keşfederken büyük keyif alıyor. Bu durum özellikle Linux’un onlarca yıldır var olması ve kendini işine adamış tutkulu bir hayran kitlesi tarafından sürekli olarak geliştirilmesinden dolayı geçerli.

Steam’in Steam Deck konsolu için Linux’a yaptığı yatırım da bu işletim sisteminin oyun alanında büyümesini sağlıyor. Haziran 2024 tarihli Steam Survey raporu, Linux’un %2’lik pazar payının üzerine çıktığını gösterdi.

Erdem TERZİ

Well-known member
Kayıtlı Kullanıcı
Bu keyifli paylaşım için teşekkür ederim!

shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8